Jeske en de puppy's
De bevalling

18 augustus 2015

Afgelopen zaterdagochtend 15 augustus was het weer tijd om de temperatuur van Jeske op te nemen.
De vorige avond was de temperatuur nog prima, maar 's ochtends was de temperatuur gedaald naar 36,8.
Het bevestigde ons gevoel dat de bevalling er snel aan zat te komen, want het werd ook wel eens tijd voor Jeske. Natuurlijk nog even afwachten of de temperatuur laag zou blijven en dat deed die. 
Jeske was de hele dag redelijk rustig. Ze lag veel te slapen en nam duidelijk nog even haar rust voordat alles ging beginnen. Als ze buiten was zag je goed dat ze alle hoekjes en beschutte plekjes ging opzoeken. Ook haar neigingen om te graven kwamen naar boven en voor we het wisten had ze al een groot gat gegraven onder de planten. In de avond begon de onrust er echt goed in te komen. Ze was erg rusteloos en wilde veel naar buiten.
Buiten wilde ze alle kanten op, er zat totaal geen systeem meer in. We hadden meer het idee dat zij ons uitliet dan wij haar. Na de nodige rondjes om het huis en zelfs nog een wandeling over straat werd het toch tijd om gewoon te gaan slapen. Corry is naast Jeske gaan liggen en verder is iedereen naar bed gegaan om de uurtjes slaap te pakken die we nog konden krijgen. We hadden het idee dat het nog wel eens tot halverwege de nacht of zelfs tot in de ochtend zou duren voordat de bevalling echt zou gaan starten.
Net toen iedereen rustig in bed lag begon het!
Jeske verloor al snel vruchtwater. Ze sprong daarna gelijk de werpkist in en daar was Jippe al!
In een mum van tijd had Jeske het vlies opgegeten samen met de placenta en beet ze de navelstreng door.
Het ging super snel en voor we het wisten was de eerste pup er al. Jippe is geboren om 0.55u.
Doordat alles zo snel ging heeft alleen Corry de geboorte van Jippe meegemaakt. Daarna heeft ze naar boven geroepen dat we allemaal moesten komen. Al snel zaten we met z'n allen rond de werpkist om Jeske te steunen en om alles mee te maken.
Wat een belevenis, de eerste pup!
De tijd vloog voor ons voorbij en om 1.45u kwam de tweede pup, Pleuntje! Ook hier ging alles super vlug en was Pleuntje al snel goed ter wereld gekomen.
De derde pup volgende heel snel, Elke werd geboren om 1.58u. Wat bijzonder, ineens lagen er al drie prachtige pups!
Jeske deed alles vanaf de eerste pup alsof ze het al veel vaker gedaan had. Voor ons ook prachtig om te zien dat ze gelijk al zo'n goede moeder was.
Om 2.20u werd de vierde pup, Boike, geboren en om 3.15u de vijfde, Tibbe!
Inmiddels was Jeske al echt vermoeid en viel ze af en toe even kort in slaap. Voor ons was het nu afwachten hoeveel pups er nog zouden gaan komen. Op de echo hadden we er vijf kunnen zien, maar het konden er natuurlijk ook meer zijn.
Na een uurtje wachten kwam om 4.15u de zesde pup, Epke! Wij hadden het idee dat het bij zes pups zou blijven. Jeske's buik was al duidelijk slanker en ze werd iets rustiger. Na nog een tijdje wachten besloten we dat Corry en Falco bij Jeske zouden blijven en dat de rest naar bed kon gaan om te slapen. Overtuigd van het feit dat de bevalling klaar was is ook Corry even gaan slapen.
Jeske werd 's ochtends rond 7.30u onrustig en Falco besloot haar even naar buiten te laten. Een mooi moment om de werpkist te verschonen.
Terwijl Jeske buiten was is Falco de werpkist gaan verschonen. Toen Falco buiten ging om te kijken hoe het bij Jeske was, lag ze buiten op het grind, maar ze was niet alleen.. de zevende pup, Keie, lag naast haar! In die korte tijd is Jeske plotseling bevallen van nog een pup, wat een verrassing!
Falco heeft Corry snel wakker gemaakt. Keie zat nog vast met de navelstreng en doordat de placenta nog bij Jeske binnen zat beet Jeske hem niet door. Dit hebben we zelf gedaan, zodat we snel met Jeske en Keie naar binnen konden. Keie bleek nog wel de zwaarste van het hele stel en dat terwijl hij als een na laatste en buiten geboren is!
Na alle verhalen van pups die geboren werden op matjes en die vervolgens matje genoemd werden, werd deze pup door ons gedoopt tot Grindje. De volgende dag hebben we besloten de pup Keie te noemen, nog steeds een verband met de geboorte op het grind, maar een wat stoerdere naam.
De placenta zat nog steeds bij Jeske binnen dus voor ons was het nu afwachten wanneer die eruit zou komen.
Om 10.27u kregen we een laatste verrassing... daar kwam ineens de achtste pup, Aitse! Wie had dat gedacht na zo'n tijd ineens nog een pup! Ook dit ging weer fantastisch en inmiddels waren we er ook van overtuigd dat de placenta van Keie mee naar buiten was gekomen. Na acht pups geloofden we nu echt dat dit de laatste pup zou zijn en dat is ook gebleken.
Toen Jeske en de pups rustig in de werpkist lagen besloten we de warmtelamp uit te doen. Dat zorgde weer voor een verrassing. Ineens zagen we de echte kleuren van de pups... Pleuntje is bruin met wit! Dat hadden we nooit gedacht met de combinatie van onze zwart witte Jeske met de zwart witte Jaitze! Wat bijzonder om er een mooi bruin teefje bij te hebben!
Jeske was heel erg moe na afloop en wij ook! Tevreden met 8 prachtige pups, 6 reutjes en 2 teefjes, kon de rust weer terugkeren in huis. Wat zijn we blij dat de bevalling zo soepel is verlopen en wat zijn we trots dat Jeske haar moederrol direct perfect op zich neemt!  

 

  
Jeske heeft haar werpkist al overhoop door het        Daar is de eerste pup, Jippe! Gelijk lekker drinken!
graven.      

 
Even uithijgen van de eerste vier pups.                     Daar komt er nog eentje, wauw!

  
Gelijk het vlies eraf likken en opeten, wat doet        Elke pup gelijk even wegen.
Jeske het goed!          

 
Broertjes en zusjes zoeken elkaar al op voor              Kijk wat een plaatje, we zijn trots!
warmte.         

 
Daar komt weer een pup, het wordt een                    Dit is het prachtige achttal!
grote familie!       

 
Net op de wereld, lekker bijslapen van alles.           Jeske is een geweldige moeder, heerlijk om zulke 
                                                                              plaatjes te zien! 


Welkom!


Welkom op deze website over het eerste nestje van Jeske.
Op deze website zullen we iedereen op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes rond Jeske en de puppy's.


Over ons


Wij zijn Corry, Falco en Arlene Valkenburg, de trotse baasjes van Jeske. We wonen in Zeist.
Al jaren werd er in huis gepraat over het nemen van een hond.
Na een zoektocht naar het best passende ras kwamen we terecht bij de Friese Stabij.
Vervolgens hebben we een lange tijd op de wachtlijst van de NVSW gestaan, waarna we in 2009 eindelijk het gezelschap van onze Jeske kregen. 
Dag in dag uit genieten we van Jeske en zijn we blij dat ze bij ons is.