Jeske en de puppy's
Chippen, inentingen, buiten spelen en meer!

29 september 2015

Het heeft een tijd geduurd sinds de laatste update, maar nu is het toch echt weer de hoogste tijd dat de laatste nieuwtjes verteld worden.
Er is in de afgelopen week veel gebeurd. Ten eerste zijn vorige week dinsdag alle pups gechipt en is er DNA bij ze afgenomen.
Vooraf moesten we alle pups merken, dus kregen ze allemaal voor het eerst een bandje om met allemaal een andere kleur. Wat een gezicht, bijna alle pups tegelijkertijd aan het krabben aan hun bandje, het is nog wennen! 
Toen de chipper van de Raad van Beheer er was werd er eerst DNA afgenomen bij Jeske. Daarna moesten de pups één voor één langskomen. Wij hielden ze vast en dan werd er eerst DNA afgenomen met een soort borsteltje wat in de bek langs de binnenkant van de wang gehaald werd en daarna werd de chip geplaatst met een soort naald die een stuk naar binnen gaat. Er waren twee pups die hard gilden toen de chip geplaatst werd, waarvan er eentje ook wat bloedde, en de rest van de pups lieten het gebeuren.
Afgelopen zondag zijn de pups voor het eerst naar de dierenarts geweest voor de inentingen. Dit was de eerste keer dat we met de pups opstap zijn gegaan! Met vier pups in een doos en vier pups in een reisbench gingen we de auto in. Bij de dierenarts zijn de hondjes helemaal onderzocht. Er is gekeken naar onder andere hun gebit, de hartslag, of ze een navelbreukje hebben, of de tandjes goed doorgekomen zijn en of bij de mannetjes de balletjes ingedaald zijn. Bij iedereen was alles in orde! Daarna hebben alle pups de eerste inentingen gekregen. Nadat alle onderzoeken klaar waren wilde de dierenarts graag een foto hebben met alle pups voor op zijn website. Dit is een hele mooie foto geworden!
Na het bezoekje aan de dierenarts waren de pups bekaf. Op de terugweg lagen ze al gelijk te slapen in de doos en reisbench. Het waren veel nieuwe indrukken voor de pups!
Gisteren hebben we ook de puppyren groter gemaakt. Ze hebben nu de werpkist om in te slapen, in de puppyren een deel met kranten om te plassen en te poepen, in de puppyren een deel zonder kranten om te spelen en de bench, zodat ze hier ook aan kunnen wennen en in kunnen slapen. De pups genieten erorm van de extra ruimte die ze hebben gekregen. Ze hebben nu alle ruimte om lekker heen en weer te rennen, te dollen en alles overhoop te halen.
Ook zijn de pups voor het eerst naar buiten geweest. We doen het rustig aan, met twee pups tegelijkertijd, omdat de pups zich nog door de kieren kunnen wurmen en dan ineens naast de afzetting staan, in plaats van er binnen. Van het weekend zijn Pleuntje en Elke voor het eerst samen buiten geweest, waar ze heerlijk gespeeld hebben met elkaar. Gisteren hebben we Tibbe en Keie samen buiten gezet, die samen alles hebben onderzocht. Ze lagen binnen alleen net te slapen, dus buiten ging het ook rustig aan en uiteindelijk vielen ze lekker in slaap tegen de voeten van Corry aan. We hebben nu de onderste rand nog extra met gaas afgezet, zodat de pups er echt niet meer doorheen kunnen, dus de komende dagen met het mooie weer kunnen we met alle pups tegerlijkertijd naar buiten!
Tussen alle drukte door van chippen, inenten en de vele bezoekjes gaat het heerlijk met de Jeske en de pups. Met Jeske gaat het goed. Haar eten wordt afgebouwd van zo'n 4x zoveel als normaal naar 0,5/1x haar normale portie. Op deze manier gaat de melkproductie omlaag, zodat ze steeds minder melk gaat geven aan de pups. Het is wennen voor haar dat ze zoveel minder eten krijgt terwijl ze wel trek heeft. De pups daarentegen krijgen inmiddels al vier keer per dag brokjes te eten en de hoeveelheid bouwen we nog steeds op. We zijn ook langzaam aan het overgaan van geweekte brokjes op de harde brokjes. De helft van de brokjes die ze nu krijgen zijn nog geweekt en de andere helft zijn harde brokjes. Er staan nu ook twee waterbakjes in de puppyren, omdat het nu belangrijk wordt dat de puppy's ook water gaan drinken bij de harde brokjes. Dit was voor de pups weer alsof ze het altijd al gedaan hadden. We zetten een bakje neer en gelijk beginnen ze te drinken, niets uitvinden, niets onderzoeken, gewoon lekker drinken!  
Alle toekomstige eigenaren van de pups zijn inmiddels voor de tweede keer op bezoek geweest. De drie voorkeuren van iedereen zijn binnen en voor ons is het nu puzzelen! Heel spannend en dubbel, ontzettend leuk om mensen blij te gaan maken, maar voor ons ook moeilijk dat de dag van het afscheid zo dichtbij gaat komen.
Tot slot staan er weer een heleboel nieuwe filmpjes op het youtube kanaal. Deze zijn hier te bekijken! 

De pups bij de dierenarts:
  

 

  

  

In de uitgebreide puppyren:
 

 

 

Lekker buiten zijn:

 

 

 
Welkom!


Welkom op deze website over het eerste nestje van Jeske.
Op deze website zullen we iedereen op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes rond Jeske en de puppy's.


Over ons


Wij zijn Corry, Falco en Arlene Valkenburg, de trotse baasjes van Jeske. We wonen in Zeist.
Al jaren werd er in huis gepraat over het nemen van een hond.
Na een zoektocht naar het best passende ras kwamen we terecht bij de Friese Stabij.
Vervolgens hebben we een lange tijd op de wachtlijst van de NVSW gestaan, waarna we in 2009 eindelijk het gezelschap van onze Jeske kregen. 
Dag in dag uit genieten we van Jeske en zijn we blij dat ze bij ons is.